Teste alergologice

Share Button

Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice şi hematologice, ultimele două fiind executate în laboratoarele de specialitate.

Testele cutanate

Testele cutanate se bazează pe folosirea unei doze mici de alergen, care se amplasează pe piele sau se injectează intradermic pentru a urmări dacă apare o reacţie alergică locală. Sunt disponibile trei tipuri de teste cutanate:

  • Testul prick: se plasează pe piele o picătură de soluţie diluată de alergen şi se efectuează înţeparea tegumentului subiacent, pentru a permite pătrunderea soluţiei în piele. Testul este pozitiv pentru alergenul respectiv dacă apare o induraţie sau înroşire pruriginoasă a pielii la locul de contact.
  • Testul intradermic: Se injectează intradermic o cantitate mică de soluţie diluată de alergen şi se urmăreşte dacă apare sau nu o reacţie inflamatorie locală, similară cu cea descrisă la testul prick. Este un test mai sensibil decât testul prick, dar cu un procent mai mare de reacţii fals pozitive.
  • Testul patch: se aplică pe piele un plasture pe care s-a plasat o doză mică de alergen şi se menţine pe piele timp de 24-72 de ore, urmărind apariţia reacţiei cutanate locale.

Avantajele testelor cutanate

Testele cutanate sunt uşor de realizat la domiciliu, sau în cabinetul medical şi nu necesită utilaj complicat şi costisitor. Ele au o sensibilitate mai mare faţă de anumite tipuri de alergene iar rezultatele sunt disponibile în 24-48 de ore după încheierea testării.

Dezavantajele testelor cutanate:

Sunt teste invazive şi provoacă urticarii şi jenă la locul reacţiilor pozitive. In cazuri foarte rare prezintă riscul de a declanşa o reacţie alergică severă, numită anafilaxie, care poate merge pâna la şoc anafilactic şi deces. Testele cutanate nu pot depista alergiile la diverse alimente, pentru care poate fi necesară efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Teste serologice

Spre deosebire de testele cutanate, ale căror rezultate pot fi interpretate subiectiv, testele serologice dau rezultate cantitative, cu posibilitatea de a calcula statistic pertinenţa testului, sensibilitatea şi specificitatea la alergieni. Se pot folosi în cazurile în care, din diverse motive, nu se pot efectua teste cutanate (boli dermatologice preexistente, anafilaxie severă în antecedente etc).

Avantajele testelor serologice

  • Sunt mai sensibile decât testele cutanate ele depistand peste 700 de alergeni.
  • Nu prezintă risc de a provoca reacţii alergice, nefiind teste invazive. Se pot folosi şi la persoanele care au prezentat reacţii alergice severe în antecedente.
  • Nu sunt afectate de administrarea de medicamente (antidepresive, antihistaminice) şi se pot folosi la bolnavii la care nu se poate întrerupe medicaţia pentru a efectua testarea.
  • Sunt mai eficiente în depistarea alergiilor alimentare, respiratorii, la substanţe chimice şi medicamentoase comparativ cu testele cutanate.

Dezavantajele testelor serologice

  • Necesită laboratoare specializate, dotate cu aparataj performant şi sub un eficient control de calitate.

Articole recomandate

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*