Despre rinita alergica

Share Button

Rinita alergica ( “febra fanului”) este o reactie exagerata de aparare a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. Sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme microscopice, care se hranesc cu scame din pielea umană şi proliferează în condiţii de căldură şi umezeală. Acarienii se găsesc în saltele, perne, covoare, fotolii.

Rinitei alergice sezoniera (SAR)

Rinita alergica sezoniera survine în aceeaşi perioadă, în fiecare an. Cei mai frecvenţi alergeni care provoacă această afecţiune sezonieră sunt: polenul, gramineele (ierburile, fânul, gazonul), mucegaiuri. Rinita sezonieră survine în special în timpul primăverii şi al verii, când înfloresc plantele ce produc reacţii alergice.

Rinita alergica perena (PAR)

Rinita alergica perena poate apărea oricând în timpul anului.
Rinita alergică perenă este deseori asociată cu astmul bronşic.
Cele mai frecvente cauze ale alergiilor perene sunt: praful, acarienii, ,ucegaiurile, gandacii.

Cauzele rinitei alergice

Rinita alergica poate fi cauzata de cateva tipuri de alergeni, precum acarienii, polenul, mucegaiul, praful si puful animalelor. Atunci cand sunt expusi la alergenii la care sunt sensibili, oamenii dezvolta o reactie alergica sub forma unei maladii alergice, cum ar fi rinita alergica.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele rinitei alergice afecteaza persoane diferite in moduri diferite. Anumite persoane sunt sever afectate de simptome, in timp ce altele au doar un disconfort moderat. In general simptomele persista toata viata, chiar daca tipurile si gravitatea variaza. Simptomele pot deveni si mai grave in anumite perioade si se poate pierde din sensibilitate la alergen pe masura ce se inainteaza in varsta.

Principalele simptome ale rinitei alergice

  • scurgerile nazale, care se prezinta de obicei sub forma unui un lichid clar si filant (limpede si care nu e vascos) dar poate deveni vascos si inchis la culoare sau galben daca se dezvolta o infectie nazala sau a sinusurilor.
  • nas infundat provocat de inflamatia sinusurilor.
  • lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor).
  • fotosensibilitate.
  • fatigabilitate (lipsa energiei)

Articole recomandate

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*